Aztekowie się nie mylili – czyli o zdrowotnych właściwościach czekolady
Światowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca. Postanowiliśmy, zatem przyjrzeć się uważniej temu smakołykowi, którego walory doceniali już mieszkańcy Mezomaryki, na długo przed przybyciem Kolumba.
Pokarm bogów
Aztekowie, otaczali kakaowca swoistym kultem. Jego ziarna, służyły im, jako regularna waluta. Z kakaowej masy, natomiast, indianie przygotowywali specjalne napoje, które odgrywały istotną rolę w obrzędach religijnych. Kilka wieków później, Karol Linneusz ochrzcił kakao mianem „Theobroma”, czyli „pokarm bogów”. Skąd, tak wielka estyma, którą darzymy ziarna kakaowca? Pomijając oczywiste walory smakowe, okazuje się, że czekolada posiada również szereg właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Czekolada jest, po prostu zdrowa…
Najnowsze badania, mówią o zbawiennym wpływie czekolady na słabnięcie aktywności płytek krwi. Te, wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawarte w kakaowcu polifenole, rozkurczają naczynia krwionośne, neutralizują cholesterol i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Spożywanie czekolady podnosi również poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dzięki temu, nie tylko spowalnia się proces starzenia organizmu ale również budujemy naturalną odporność przed wolnymi rodnikami, które uszkadzając komórki, mogą prowadzić do zapadania na choroby serca i nowotwory.
… i poprawia nastrój
Wszyscy znamy te sytuacje, kiedy nastrój nam nie dopisuje i sięgamy wtedy, po solidną tabliczkę czekolady. To, jak się okazuje, nie tylko kwestia dosłownego osłodzenia sobie życia. W rzeczywistości, czekolada, zawiera składniki podnoszące poziom serotoniny w organizmie i magnez odpowiedzialny za poprawne funkcjonowanie systemu nerwowego. Oprócz tego, czekolada, dodaje energii, pobudza pracę nerek, zwiększa odporność na infekcje oraz usprawnia działanie mięśni. Japońscy naukowcy, udowodnili również, że (uwaga rodzice!) substancje zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie przeciwpróchnicze. Jak widać, „pokarm bogów” to wybitnie zasłużona nazwa dla czekolady. Jedzmy ją z umiarem a będzie nam służyć, tak dobrze, jak naszym przodkom. My w Mogilska-Med, z pewnością będziemy mieć dziś słodki dzień.